Media zoals YouTube worden met de huidige cookie instellingen geblokkeerd.

Grind Split en Sierkeien Inloggen in uw account

Grind Split en Sierkeien

 

All in Stones in Kelpen-Oler heeft een zeer uitegebreid assortiment Grind en siersplit. Siergrind/ split zorgt voor een mooi verzorgde onderhuodsvrije tuin. Er is voor iedere stijl wel een gepaste grind/ split te vinden.

 

 

Wat is siersplit ?

Siersplit is een bij product wat vrijkomt bij delving van natuursteen.
Deze split wordt gesorteerd op grote doormiddel van zeven. De split wordt over een roosters geschud,
deze roosters hebben verschillende maas wijdtes. van fijn naar grroot. zo ontstaan de verschillende maten in de split.

Wat zijn de verschillen in siersplit ?

Siersplit wordt gewonnen uit natuursteen. Elke natuursteen heeft zijn unieke kenmerken. De belngerijkste verschillen zijn:

* De kleur
* De vorm
* De hardheid

Door ons grote assortiment in siersplit vindt je bij ons bijna alle kleuren, van spierwit tot zwart en alles wat hier tussen zit.

Split is een gebroken natuursteen en heeft daardoor grellige vormen. Ronde "split" wordt grind genoemd. Grind kan rond zijn door natuurlijke erosie, 
maar er zijn ook grind soorten die rond gemaakt worden. Dit gebeurt door split te trommelen. Er wordt dan split in een trommel gegooid die net zolang
draait tot de split  rond is, en dus grind is geworden. ook hier vindt je bij ons een groot assortiment in. Naast split en grind zijn er ook nog pebbles verkrijgbaar.
Pebbles is eigenlijk platte grind, Pebbles hebben ronde vormen maar zijn plat. Pebbles zijn ontstaan door erosie en vint je meestal bij kustlijnen. Bij ons vindt je
een uitgebreid assortiment aan pebles.

De natuurlijke grind en pebbles zijn van nature hele harde steensoorten. Bij split ligt de hardheid aan het soort gesteente. De meest voorkomende soorten zijn:
Basalt, leisteen, graniet, kalksteen en marmer. Dit is gelijk de volegorde van hardheid. De lichtere kleuren zijn vaak marmer achtige soorten, en zijn dus wat zachter. Meestal zijn de donkerdere soorten harder.

Hoe dik moet ik de split leggen ?

De laag dikte wordt bepaald door de grofheid van de split of grind. Soorten tot 32 mm. kunnen ca. 4 cm. dik gelegd worden (75 kg. per m2)
Grovere soorten tot ca. 60 mm. adviseren we ca. 7 cm. dik te leggen (100 kg. per m2)
Het gemiddelde soortelijk gewicht van grind en split is 1.5, dat wil zeggen dat 1 m3 ca. 1500 kg. weegt

Welke split wordt snel groen ?

Groene aanslag (algen) groeien het best in een vochtige omgeving. Hierdoor worden de hardere split soorten minder snel groen, omdat deze minder vocht opnemen. De zachtere split soorten nemen meer vocht op waardoor deze gevoeliger zijn voor groen worden. De grind soorten die natuurlijk ontstaan zijn en de pebbles zijn harde soorten die ook minder snel groen worden.
Daarnaast is de plek waar de split ligt ook bepalend voor het groen worden. igt de split in een schaduwrijke omgeving zal deze vochtiger blijven dan in een zonrijke omgeving. Hierdoor zal split in een schaduwrijke omgeving eerder groenaanslag vertonen dan split die in een zonrijke omgeving ligt.

Hoe kan ik groene aanslag op split verwijderen ?

Groene aanslag kan erg hardnekkig zijn, vooral op zachtere steensoorten. Indien de aanslag op de steen zit en er makkelijk af te wrijven is, kun je deze verwijderen door er  groene aanslag verwijderaar over te gieten. Als de groene aanslag er niet gemakkelijk van af te wrijven is, is deze vaak in de steen getrokken en bijna niet te reinigen. In dit geval is de makkelijkste oplossing er een nieuwe dunne laag split op aan te brengen.

Waardoor zijn er grote prijsverschillen in de split soorten ?

De prijsverschillen in de split soorten komen voor het grootste deel uit de transport kosten. Split wordt over de hele wereld gewonnen. Om deze hier  te krijgen zal een split afkomstig uit Brazilie duurder zijn dan een maasgrind die lokaal gewonnen wordt. Daarnaast zijn er grind soorten die getrommeld worden, deze zijn door de extra bewerking duurder dan dezelfde split variant van dit soort.

Welke maat split is het beste ?

De beste maat split ligt aan de toepassing ervan. Als je split voor de oprit wil gebruiken zal deze niet al te grof moeten zijn (tot 32 mm.) maar ook niet al te fijn (vanaf 8 mm.)
Te fijne split blijft namenlijk tussen het profiel van de banden zitten, en te grove split is moeilijker berijdbaar, vooral met een fiets. ook voor loop paden is een grove split minder praktisch. Is het puur voor sier doeleinde waar niet gelopen wordt, dan is het puur esthetisch en is bepalend wat je zelf het mooiste vindt.

Hoe kan ik spoor vorming in split voorkomen ?

Als je split voor een looppad of oprit wil gebruiken, kun je gebruik maken van grindplaten. Deze zordgen dat de split goed op zijn plek blijft liggen en hierdoor spoorvorming voorkomen wordt. Indien de grind platen goed verwerkt worden kun je er zelfs met naaldhakken over lopen. Bekijk hier onze grindplaten.

Wat is de beste ondergrond voor split ?

De ondergrond is afhankelijk van de toepassing, in een siertuin kun je anti worteldoek op de zand leggen en hier de soplit op doen, is het voor een oprit adviseren wij een stabiele ondergrond met gebroken puin met daarop anti worteldoek. Bekijk hier ons assortiment anti worteldoek.

Welke kleuren split zijn er ?

We hebben een zeer uitgebreid assortiment split en grind, bekijk hier ons gehele assortiment.

 

 

 

 

 

 

ACTIE! Klik hier!

iDeal