Media zoals YouTube worden met de huidige cookie instellingen geblokkeerd.

Tegels kiezen

Welke tegel past het beste bij mij ?

 

Er zijn vele soorten tegels, met elk zijn eigen eigenschappen. In dit artikel zal duidelijk uitleggen wat de verschillen in tegels zijn. Hierdoor zal het voor jou makkelijker zijn om de tegel te kiezen die het beste bij jou past.

Om te beginnen zijn tegels te verdelen in drie hoofd categorieën:

  • Beton tegels
  • Keramiek tegels
  • Natuursteen tegels

 

Beton tegels:

Wat zit er in een betontegel ?

Tegenwoordig zijn bijna alle beton tegels voorzien van een onder beton en een deklaag.
De onder beton bestaat uit zand, cement en eventueel een hydrofoob.
De deklaag bestaat uit zand, cement, kleurstof, natuurlijke granulaten en eventueel een hydrofoob. Daarnaast zijn er ook nog betontegels met een coating laag.

Hydrofoob:
Een hydrofoob is een waterafstotend middel. Afhankelijk van de hoeveelheid hydrofoob wordt een tegel meer of minder water afstotend.
Doordat een tegel minder water opneemt, zal de kans op alg groei afnemen en dus zullen waterafstotende tegels minder snel groen worden. Doordat er minder water door de tegel gaat zal ook de kleur langer gewaarborgd blijven.
Een bijkomend voordeel van de hydrofoob is dat de tegel minder gevoelig is voor kalkuitbloei.

Natuurlijke granulaten:
Natuurlijke granulaten worden gebruikt omdat deze niet verkleuren, daardoor komt dit ten goede aan het kleurbehoud van de tegel. Hoe meer natuurlijk granulaten in de toplaag verwerkt zijn, des te beter de kleur behouden blijft.

Coating:
Een coating laag zorgt ervoor dat de tegel helemaal geen water meer opneemt, de coating laag maakt de tegel geheel waterafstotend. Hierdoor zal deze de kleur heel goed behouden en zal deze nauwelijks terug lopen in kleur. Doordat deze tegel helemaal geen vocht opneemt wordt deze ook niet groen.

 

 

 

Nabehandeling betontegel:

Geen nabehandeling:
Als de tegel geen nabehandeling krijgt, is deze vlak maar niet heel glad.

Borstelen:
Om een betontegel een gladder oppervlakte te geven kan deze worden geborsteld. Afhankelijk van het type tegel kan dit tot 3 keer gebeuren. Hoe vaker deze geborsteld wordt des te gladder word de tegel. Dit wordt vaak aangeduid met Foodcomfort. Een geborstelde tegel voelt glad aan maar is niet zo glad dat je er over uitglijd.

Uitwassen:
Om net een iets ruwer oppervlakte te krijgen worden sommige tegels uitgewassen.
De tegel wordt net na de productie met een harde waterstraal uitgewassen. De zachtere delen zoals cement worden dan weggespoeld. Hierdoor blijft er een groter aandeel natuurlijke granulaten achter in de toplaag, waardoor deze weer iets kleur vaster is. Deze tegels zullen iets grover aanvoelen.

Kleuren:

Effen kleuren:
Bij een effen kleur wordt er een homogene kleurstof toegevoegd, waardoor je een egale kleur tegel krijgt.

Genuanceerde kleuren:
Genuanceerde tegels worden geproduceerd door verschillende kleurtinten bij elkaar te voegen. Dit kan gebeuren doordat de verschillende kleuren parallel aan elkaar worden toegevoegd. Je ziet dan de nuances in de tegel als een soort lijnen lopen. Naast de kleuren parallel aan elkaar toe te voegen kunnen deze ook roterend worden toegevoegd, dan zal er een soort wolk motief in de tegel ontstaan.
Indien je kiest voor een tegel met een genuanceerde kleur is het verstandig om verschillende tegels te bekijken. Een genuanceerde tegel kan een heel afwijkend beeld geven van de nuancering. Het ligt er net aan hoeveel kleurstof en van welke kleur op die tegel zit.

Prints:
Door moderne technieken is het tegenwoordig patronen op tegels te printen. Bij deze manier van produceren worden er afbeeldingen gemaakt die op de tegel geprint worden. Hierdoor is het mogelijk om een betontegel de uitstraling van een natuursteen te geven, Er worden dan ook per soort tegel meerder prints gebruikt, waardoor het niet opvalt dat het prints zijn.
Door de print techniek is het ook mogelijk om bijvoorbeeld mozaïek tegels in verschillende patronen te printen. Naast mozaïek tegels zie je steeds meer patronen die op tegels geprint worden.
Het printen van betontegels gebeurt op dit moment alleen op tegels die daarna gecoat worden.-

 

Keramiek tegels:

Een keramiek tegel is een tegel die gemaakt wordt uit natuurlijke materialen. Als hoofdbestanddeel klei. Deze worden op hoge tempraturen gebakken, waardoor er een keiharde tegel ontstaat. Keramiek tegels zijn zo hard gebakken waardoor er geen vocht meer in kan trekken. Hierdoor zullen keramiek tegels ook nauwelijks groen worden.
Doordat uitsluitend gebruik wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen, blijven keramiek tegels de kleur ook behouden en zullen niet vervagen.
Een bijkomend voordeel is dat keramiek tegels zo hard zijn dat je er geen krassen op krijgt, het enige materiaal dat harder is dan keramiek is diamant.

Keramiek tegels die geschikt zijn voor buten hebben een bepaalde grofheid, hierdoor zullen deze niet glad worden. Let wel op: Hoe grover de tegel des te lastiger is deze schoon te krijgen.

Soorten keramiek:
Keramiek tegels voor buiten kunnen we indelen in vol keramiek tegels en keramiek tegels met een betonnen onderlaag.

Volle keramiek tegels hebben een dikte van 2 of 3 cm. Daarnaast zijn er keramiek tegels van 1 cm. dikte die op een onderlaag van 3 cm. beton zitten. Het voordeel hiervan is dat deze iets makkelijker te verwerken zijn.

Natuursteen tegels:
Natuursteen wordt over de gehele wereld gewonnen. Hierdoor zijn er heel veel soorten natuursteen die allemaal hun eigen uitstraling en eigenschappen hebben. Momenteel liggen de prijzen van natuursteen erg hoog waardoor er nauwelijks natuursteen geïmporteerd word.  

 

 

Groene aanslag

Verkleuring

kras gevoeligheid

verwerking

prijs

Betontegel

+

+

+++

+++

+++

gecoate betontegel

+++

+++

+

+++

++

volle keramiek

+++

+++

+++

+

++

keramiek op beton

+++

+++

+++

++

+

Natuursteen

+++

+

+

+

+

ACTIE! Klik hier!

iDeal